torsdag 19 januari 2012

Akt 2 i Juholtdramat

Nästa akt i dramat Håkan Juholt och Socialdemokraterna har just börjat. Utgången är mycket osäker. Huvudrollsinnehavaren är fortsatt bestämd, han tänker inte frivilligt lämna scenen. Nu hänger det på hur samspelta och bestämda de övriga i partiledningen är. Ska de våga ställa ultimatum och hota med att öppet gå ut och kräva hans avgång?

I dag träffas partitoppen och återigen kommer ledamöter i verkställande utskottet med Håkan Juholt närvarande diskutera hans framtid. Förmöten har skett och enligt uppgift jag fått vill flera att han lämnar. Men frågan är om de vågar ställa ultimatum. Och hur ser ett sådant ut när Juholt enligt stadgarna kan sitta kvar till den ordinarie kongressen 2013?

När Bo Lundgren efter Moderaternas valförlust 2002 så småningom tvingades lämna ordförandeposten fanns ett litet tajt gäng som snabbt jobbade fram en plan. De kunde koncentrera sig på hur de snabbt skulle kunna få grepp om partiet och vilken politik de skulle driva med sikte på att vinna valet 2006. De hade ”Mannen med Planen”, Fredrik Reinfeldt, som i sin tur fick tag i ”Mannen med Analysen”, Anders Borg. De kunde i lugn och ro hemma i Anders Borgs kök fylla sin plan med konkret innehåll medan Bo Lundgren kämpade för sin överlevnad som partiledare. När Lundgren gav upp klev Reinfeldt fram och han följde Planen.

Moderaternas och socialdemokraternas partikultur är givetvis helt olika och Bo Lundgren insåg till slut själv att det var bäst för partiet om han avgick.

En socialdemokrat som under många år haft centrala positioner i partiet är orolig för att det fortfarande saknas en fungerande plan, en plan som i första hand tar sikte på hur partiet ska ledas om nu Juholt lämnar. Har de en plan och en analys som kan hjälpa en ny partiledning att snabbt samla partiet och lägga ut den politiska kursen?

Just nu hävdar en del besvikna socialdemokrater att det pågår ett mediedrev mot Juholt, och att det är högern inom Socialdemokraterna som vill ha bort Juholt. Det har säkert förekommit mediala övertramp, och det finns säkert en och annan höger-socialdemokrat som inte gillar Juholt. Men trots allt är det turerna kring skuggbudgeten i höstas som gör att många partikamrater är nära att ge upp hoppet om honom. Att han inte ville satsa stort på förbättringar i a-kassan oroade såväl högern som vänstern inom partiet. Och hur var det med sjukförsäkringen i skuggbudgeten?
LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin har just medgett att hon har fått en annan version av vad som hände i höstas än den som Juholt har gett.
Inför dagens möte med VU så är LO-ordförande och partisekreterare Carin Jämtin två centrala personer.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar