tisdag 17 januari 2012

Nya avslöjanden pressar Juholt - går han på torsdag?

I kväll har SVT:s politiska reporter Kerstin Holm i Aktuellt berättat om vad som egentligen hände när Socialdemokraterna tog fram sin skuggbudget i höstas. Det framgår tydligt att partiledare Håkan Juholt inte hållit sig helt och hållet till sanningen.

I första versionen av skuggbudgeten, den som ekonomiskpolitiske talespersonen Tommy Waidelich också ville presentera för riksdagsgruppen, fanns tre miljarder avsatta till förbättringar i a-kassan. Ersättningsnivån skulle höjas till 80 procent och taket till 780 kronor per dag.

Men därefter berodrades S-kansliets tjänstemän, efter beslut av Juholt, att radikalt minska satsningen till 600 miljoner. Det gillade inte partiets riksdagsgrupp och protesterade kraftigt. Juholt fick backa. Och i den slutliga versionen blev det 3,7 miljarder till a-kassan.

Håkan Juholt har inte velat medge att han ville minska satsningen kraftigt.

Det har funnits ett internt missnöje i partiet med att Juholt inte stått för sin kovändning. Partisekreterare Carin Jämtin och LO-ordförande Wanja Lundby-Wedin har av tjänstemän i kansliet fått en detaljerad redogörelse av hur det gick till när a-kassesatsningen åkte in och ut ur skuggbudgeten. De senaste dagarna har flera hoppats på att antingen Jämtin och/eller Lundby-Wedin skulle gå ut och berätta vad som egentligen hände de där dagarna inför skuggbudgetens publicering i slutet av september och början av oktober.

Enligt mina källor, som också bekräftar Kerstin Holms version, hade LO-styrelsen i går måndag möte och då diskuterades Håkan Juholts agerande. Missnöjet bland ledamöterna var utbrett och en källa hävdar att snart har flera tappat tålamodet med Juholt.

På torsdag träffas den inre kärnan i partiets verkställande utskott, och återigen kommer Håkan Juholts ställning som partiledare att diskuteras.

"Det här med att han inte hållit sig till sanningen i a-kasseturerna har irriterat många och gör Juholts sits ohållbar", säger en källa med god insyn i VU.

7 kommentarer:

 1. Har tidningen Vi nu allierat sig med Stockholmshögern med mål att knäcka S.

  Då har allt jag trott sedan barndomen havererat och framförallt börjar jag tro att det är dags för oss i Norrland att klippa banden mot moderatsverige i Stockholm med omnejd.

  SvaraRadera
 2. Men herre gud! Jag förstår inte hur han har ljugit??? Visst, det verkade vara hårde interna förhandlingar och olika utkast. Men LJUGIT???????
  Utveckla detta tack!!!!!!

  SvaraRadera
 3. Pelle,
  här har du länken. Nu förstår du nog...
  http://svt.se/2.22620/1.2679328/svt_avslojar_turerna_kring_s-budgeten

  SvaraRadera
 4. Men Waidelich sa tidigare att det var han (Waidelich) som beslutade att i ett skede minska satsningen på A-kassan. Mats

  SvaraRadera
 5. Juholt kan VÄLJA att avgå. Inte tvingas. Avsättning kräver beslut på S-kongress, och nästa är 2013.

  SvaraRadera
 6. Formellt kan han inte avsättas förrän på kongressen 2013. Men det är klart att hans ställning blir ohållbar om VU inte skulle uttala sitt förtroende nu på fredag.

  Som allians röstare hoppas jag han är kvar över nästa val...

  SvaraRadera
 7. Till Inge: Tidningen Vi har inte allierat sig med "Stockholmshögern". Som Vi:s politiska reporter ska jag vara politiskt neutral, precis på samma sätt som jag jobbat som politisk reporter tidigare på SVT och Svenska Dagbladet, med flera redaktioner.
  Frågan om Juholts sätt att hanterat skuggbudgeten har uppenbart oroat såväl högern som vänstern inom S. Se vidare mitt senaste blogginlägg.

  Till Pelle: Just nu pågår VU-mötet och LO-ordförande har idag bekräftat att hon har en annan version än Juholts om vad som hände i samband med skuggbudgeten.

  Till anonym med flera: Jovisst är det så att Juholt formellt sätt inte kan TVINGAS avgå, att avsättas kräver beslut av kongressen 2013.

  SvaraRadera