fredag 26 juni 2009

Frälsarmöte i Tällberg

Tällberg i juni 2009. I det idylliska Tällberg som klättrar uppför Siljans sluttning surrar det av samtal på spanska, engelska och dalmål. Det är företagaren Bo Ekman som för femte året arrangerar Tällberg Forum. Det här året har megakändisarna uteblivit. Förra året var Bianca Jagger här, 2007 drottning Rania av Jordanien, 2006 Kofi Annan och 2005 Kungen och Drottningen.
Bo Ekman är en lång stilig man med kritvitt hår. Han brinner för planeten Jorden och har som tema från år till år - How on earth can we live together, within the planetary boundaries? Under Tällberg Forum-dagarna varierar han formuleringen på frågan om och om igen: Hur ska vi få fungerande global governance? Hur ska vi kunna leva ihop? Vet vi vad vi borde göra? Kommer vi att göra det?
Han blandar kulturinslag med seminarier. Han tillåter sig själv att vara känslomässig och tar långa konstpauser när han står på scen. I bland blir det lite väl mycket Bo Ekman under de större arrangemangen i stortältet. En och annan Tällbergbo suckar diskret och tycker att herr Ekman håller frälsningsmöte. Men delegaterna från olika hörn av världen är nöjda. I Tällberg får de under avslappnade former tid att på mindre seminarier, i pauser, och under måltiderna testa funderingar och stöta på motargument.
När jag efter grillfest högst upp på berget vandrar mot hotellet i den ljusa sommarnatten får jag sällskap med en nyanländ delegat. Hon har varit i Tällberg i flera år och ska delta på ett av seminarierna på fredagen.
- Varje gång jag lämnar Tällberg har jag fått nya insikter, nya infallsvinklar som får mig att tänka i nya banor. Det gäller nog de flesta som kommer hit.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar