fredag 26 juni 2009

Gro still going strong

Tällberg, juni 2009. Gro Harlem Brundtland, 70 år, är klädd helt i svart med kraftfullt smycke i halsgropen och mörka solglasögon. Hon utstrålar power och inger respekt bara genom sin uppenbarelse. Hon är huvudattraktionen på Tällberg Forum som pågår just nu.

De senaste årens miljörörelse förknippas i hög grad med Al Gore. Men Gro Harlem Brundtland väckte makthavare långt före honom. Hennes rapport från Brundtlandkommissionen Our common furture är från 1987. Al Gores bok och film kom först nästan 20 år senare.

För två år sen utsågs hon av FN:s Ban Ki Moon till miljöambassadör.
Gro i full sving igen, alltså. Med sin bakgrund som politiker och f d statsminister är hon konkret, vill hitta förslag som tvingar fram minskade utsläpp för att förhindra fortsatt klimatpåverkan. Hon hänvisar till Ingvar Carlssons rapport om globalt ledarskap från 1995 som här hemma i Sverige fick väldigt liten uppmärksamhet. I den hittar hon förslag och tankar som hon gärna hänvisar till. Det gäller inte minst att fundera ut globala avgifter, eller skatter, och nämner till exempel att en del flygbolag redan tar ut en miljöavgift. Hon är helt säker på att utan pengar till u-länderna blir det inget klimatavtal i Köpenhamn nu i december.

Medan statsminister Reinfeldt noterat att ledarna i Europa och övriga världen slutat tala om klimatkris och i stället koncentrerar sig på finanskris är Gro Harlem Brundtland evig optimist.

-- Jag ger inte upp hoppet om betydelsefulla lösningar på klimatfrågan i Köpenhamn i år.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar